ALGINAAT snelafvormmiddel
Mallen maken met alginaat
Alginaat is een uit zeewier gemaakt poeder en verbindt zich met water tot een stevige flexibele massa. Het is op volkomen natuurlijke basis, en wordt daarom vooral gebruikt om mallen te maken van delen van het menselijk lichaam. De tandarts gebruikt het bijvoorbeeld om afdrukken van het gebit te maken.

Wij hebben verschillende soorten/merken alginaat. Het grootste verschil tussen deze soorten is de uithardingstijd.

Gele alginaat: (Wilsor en Hobby Time Quickform) ongeveer 4 minuten
Lichtblauwe alginaat: Artidee Creaform uitharding ongeveer 6 minuten

Begin gelering ± 2 minuten (afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid toegevoegd water). Na 3 tot 4 minuten kan al ontmanteld worden. Deze alginaat is vooral bedoeld voor kleine mallen die snel moeten uitharden (tandarts, kinderhandjes ingieten, etc).  
Beide soorten alginaat zijn in elke verhouding mengbaar om de snelheid van uw werken aan te passen.

Algemene Gebruiksaanwijzing afvormen met Alginaat
Neem aan gewicht ongeveer 2 tot 3 keer zoveel koud water als alginaat (kijk op de verpakking wat de fabrikant aangeeft) en meng dit zo veel mogelijk klontvrij tot een mooi papje (geen electrische mixer gebruiken, hierdoor wordt het alginaat warm en gaat nog sneller geleren). Vooral bij de gele (snelle) alginaat de tijd in de gaten houden. De massa moet met rust gelaten worden als de gelvorming begint. Als men minder water neemt (evenveel of iets minder gewicht aan water dan aan alginaatpoeder) verkrijgt men een pasta-achtig produkt dat nog sneller geleert en een steviger eindprodukt geeft. Neemt men meer water dan de fabrikant aangeeft dan verkrijgt men een dun vloeibaar mengsel dat wat trager geleert en iets minder eindsterkte krijgt. De temperatuur van het water en de omgevingstemperatuur kunnen ook van invloed zijn op de snelheid van het geleren. ''huiskamer'' temperatuur (20graden) is over het algemeen de bestel temperatuur.

Na het geleren van de mal verwijdert men het buitenbakje waarin de mal gegoten is. Bij een kinderhandje zou dit buitenbakje bijvoorbeeld een plastic drinkbeker of yoghurtbeker kunnen zijn. Men neemt de mal van het kinderhandje, waarbij het niet erg is dat deze hierbij enigszins scheurt (we bedoelen het malletje, niet het handje). De mal wordt immers toch weer terug in het buitenbakje geplaatst, zodat de naden weer geheel aansluiten. Hierna kan bijvoorbeeld gips (wij raden hiervoor Wilsor Porseleingips, Keraquick of Keramin-S aan), kaarsvet of polyesterhars (uithardend op BP harder) in de mal gegoten worden.
Zoals alle organische materialen is de alginaatmal bederfelijk. Bovendien droogt hij uit waardoor hij krimpt. Wil men de mal toch enige dagen bewaren, dan liefst in de koelkast en onder water. Als alginaat eenmaal gegeleerd is, dan wil een volgende laag er niet meer goed aan hechten. Wil men wel hechting verkrijgen, dan dus de volgende laag opgieten voordat de voorgaande laag goed bezig is te geleren.