FORMAFORM synthetisch vormmateriaal

Formaform (herbruikbaar synthetisch vormmateriaal)

Formaform is een synthetische rubberachtig vormmateriaal gemaakt uit (opnieuw) smeltbare Gelatine.

Let op: smelt het granulaat, en voeg hierbij 3% Formaform-liquid (wordt meegeleverd). (ook wanneer u de vorm opnieuw smelt)

Formaform wordt (met als was) au bain marie of op een hete plaat gesmolten en direct daarna voor het afvormen gebruikt. Daarbij wordt de vloeibare Formaform direct over het in een gietkast klaargelegd model gegoten waar het direct gelijkmatig verloopt en de gewenste mal ontstaat. Na ca. 30 a 40 minuten is de vormmassa afgekoelt en kan de mal van het model verwijderd worden. De nu ontstane mal moet nog wel 1 a 2 uur uitharden voordat u hem kunt gebruiken.

Een vorm gemaakt van Formaform kan weer opnieuw gesmolten worden en kan dan weer opnieuw gebruikt worden. (handig als uw vorm niet helemaal naar wens blijkt te zijn). Knip de vorm in kleine stukjes en smelt deze weer au bain marie en giet er een nieuwe mal mee. Het hergebruiken van het materiaal is tot ongeveer 6 x mogelijk. Nadeel is wel dat de mal steeds maar 1x gebruikt kan worden omdat hij niet hittebestendig en watervast is.

Wilt u de vorm toch meermalen kunnen afgieten dan kunt u de mal impregneren met Formaform-Thermolan (wordt meegeleverd). De vorm is dan wel hitte en waterbestendig en kan 10 tot 20 x gebruikt worden. Helaas is het (na imgregneren) niet meer mogelijk om de mal weer te smelten en her te gebruiken.

Een met Formaform gemaakte mal is middelhart en kan gebruikt worden voor het gieten van alle keramische gietmassa's, Polyester en epoxy gietharsen, was, gietzeep, gips en cement/beton.

Formaform wordt geleverd als pakket inclusief:
Formaform granulaat
Formaform liquid (activator, zorgt voor de elasticiteit)
Formaform Thermolan (inpregneermiddel om de mal hitte en waterbestendig te maken)